Nieuwbrief

Voor geregelde updates over typografie




De onderdelen van een letter

Posted at 6-4-2017 by Eric Hilverda - Categorized in: Fonts

 

Voor iedereen die zich bezighoudt met typografie is het van belang enige basiskennis te bezitten van letters. Dit geldt zowel voor grafisch ontwerpers, opmakers, redacteuren als voor webdesigners. Door letters te kunnen herkennen kun je weloverwogen keuzen maken: welk lettertype gebruik ik, welke interlinie, zetbreedte, spatiëring, etc.

 

De onderdelen van letters

Een letter bestaat uit verschillende onderdelen. Veel benamingen van deze onderdelen stammen uit het ‘loden tijdperk’ of vinden hun oorsprong in het handschrift. Om letters te herkennen is het handig om deze verschillende onderdelen te herkennen.

 

onderdelen van een letter

 

Schreef: afsluiting van stok, staart of vlag dor middel van een dwarsstreep of verbreding van de uiteinden. Schreven bepalen de meest voor de hand liggende indeling van lettertypen. We praten dan ook over schreef- en schreefloze letters.

 

Beeld: het onderdeel van de letter dat gedrukt wordt.

 

Romp: het deel van de onderkast letter dat tussen de staart en de stok ligt.

 

Stok: het staande deel van een onderkastletter dat boven de x-hoogte uitsteekt

 

Staart: het deel van een onderkastletter dat onder de x-hoogte ligt

 

Vlees: het deel binnen en buiten de letter dat niet gedrukt wordt. Hier bedoel ik echter niet de spatiëringswaarde mee.

 

Vlag: de open kromming in letters, bijvoorbeeld bij de r, f en a

 

Pons of counter: de witte binnenvorm van een gesloten letter

 

Boog: de kromming in letters, bijvoorbeeld bij de b, c, h, o, p

 

 

Typografie

Posted at 6-4-2017 by Eric Hilverda - Categorized in: Typografie

 

Typografie is de leer van het vormgeven, opmaken, zetten en drukken van tekst. Het richt zich zowel op functionaliteit (leesbaarheid) als de esthetiek van de opmaak. Ook in dit digitale tijdperk hebben veel typografische begrippen en principes nog hun wortels tot in de vroege geschiedenis van de drukkunst.

Vaak wordt bij typografie als eerste gedacht aan de keuze van lettertypes. Typografie houdt zich echter ook bezig met de indeling van de pagina (o.a. bestaande uit tekstblokken, zetbreedtes en marges), lettergroottes en lettersoorten, de afstand tussen letters, tekstregels en kolommen, het gebruik van leestekens en het al dan niet werken met kleuren.

 

Dit alles ter ondersteuning van de uitstraling van een tekst en de herkenbaarheid van de verschillende (hiërarchische) onderdelen, rekening houdend met het doel van de tekst en het medium waarop het wordt afgedrukt of weergegeven.